Óraparadoxon

A sebesség hatására megnő a test tömege, valamint az atomórák ritmusa lelassul. Az 1971-es Hafele kísérlet ezt közel bebizonyította. Legfőbb tanulsága azonban, hogy a sebesség valójában abszolút, nem pedig relatív !

óra C2 

ora_c2_fejlec.jpg 

Repülő órák és a Sagnac effektus 

szallagcim_mf.jpg

Richard Scheigel jól érezte, hogy kellene valami kiutat találni a zűrzavarból. A zűrzavar úgy keletkezett, hogy Hafele és Keating körülrepülték a Földet, egyszer Keletnek és egyszer Nyugatnak. Egy évvel a kísérlet után publikálta Hafele a kísérlet lényegét, értelmét, valamint a vonatkozó számításokat. (Science 1972  177 szám.) A dolgozat különlegesen hosszú volt, tele SR és GR hivatkozásokkal, valamint saját ötletekkel, mivel a jó eredmény sehogyan sem akart kijönni. A manipulált kísérleti eredmények, az eltitkolt részadatok, és a helyettesítő Móricka rajz már csak hab volt a tortán. Az írás kimeriti a az áltudományos blöff kategóriáját, azonban mindennek ellenére kiemelkedő jelentősége van. A kísérlet ugyanis igazolni látszott egy régi sejtést, miszerint a mozgás befolyásolja az atomórák ritmusát. Jelesül lelassítja az órák járását.

A jelenség persze nem az SR és GR következménye. A sebesség hatására a cézium-atomok részecskéinek mozgási energiája, ezáltal a tömege nő meg. Ez a tömegnövekedés adja a rezgési frekvencia csökkenését. az egész jelenség egyszerű energetikai kérdés, ahogy ezt a Repülő órák dolgozatomban részletesen kifejtettem.  

Richard Scheigel és a segítségére siető Professzor, Peter D. Noerdlinger megpróbáltak egy egészségesebb elméletet alkalmazni a jelenség magyarázatára. Ez szerintük a Sagnac kísérlet (1911) lett volna, melyben forgótárcsára helyezett tükrök terelgették a körbefutó fénysugarakat.  Ott valóban elmozdultak az interferencia csíkok, mutatván, hogy a fénysugarak valóban nem követik a tárcsa forgását. Csacskaság azonban azt gondolni, hogy a Földet körbejáró repülőgép bármilyen módon hasonlítana a fénysugárhoz, és visszaérkezéskor a benne lévő atomóra ennek okán mutatna lassulást. Egyáltalán, alaptalan feltevés a forgó Földet vagy bármiféle forgó mozgást kiemelten kezelni, és elvonatkoztatva a klasszikus fizika tételeitől bármiféle extra hatással felruházni. Ezért aztán elmondhatjuk, hogy nemcsak Hafele indoklása és levezetése, hanem R. Scheigel kiút keresése is tökéletesen téves.

Tassi Tamás

aparadox.hupont.hu  

 

 sagnac_effect150.jpg

 oraparadoxon_vissza.jpg

AmazingCounters.com
Weblap látogatottság számláló:

Mai: 22
Tegnapi: 47
Heti: 69
Havi: 197
Össz.: 50 673

Látogatottság növelés
  |     |     |  
Oldal: óra C2 H-K Sagnac
Óraparadoxon - © 2008 - 2018 - ora-paradoxon.hupont.hu

Az, hogy weboldal ingyen annyit jelent, hogy minden ingyenes és korlátlan: weboldal ingyen.

Adatvédelmi Nyilatkozat

A HuPont.hu ingyen honlap látogatók száma jelen pillanatban:


▲   Laptop 1 Ft-ért? Regisztrálj most! - Vatera.hu
X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »