Óraparadoxon

A sebesség hatására megnő a test tömege, valamint az atomórák ritmusa lelassul. Az 1971-es Hafele kísérlet ezt közel bebizonyította. Legfőbb tanulsága azonban, hogy a sebesség valójában abszolút, nem pedig relatív !

    Az örökmozgó, a Perpetuum mobile egy örök rejtély, valamint évszázadok óta a feltalálók vágyainak csúcsa. Számos hír és pletyka járta már be a nagyvilágot, és sok találmányról terjedt el, hogy sikerült vagy majdnem sikerült elérni a nagy célt. Mindenféle mozgó vagy forgó mechanikus szerkezetről van szó, de léteznek folyadékos, mágneses és elektromágneses próbálkozások is.

 

A tudomány hivatalos véleménye a fentiekről úgy hangzik, hogy az un. energia megmaradási törvényt nem lehet megkerülni, a semmiből, vagy a meglévő energiából nem lehet többlet-energiát előállítani. A korszerű vélemények szerint örvénylő mozgásoknál, vagy gyorsuló-lassuló mozgásoknál megjelenhet többlet-energia, sőt bizonyos kísérletek ezt látszanak igazolni. Persze a többlet- energia nem a semmiből jön, hanem valamilyen láthatatlan háttérből. (Erről majd később.)

 

Az én véleményem az, hogy persze hogy vannak örökmozgók, néhány rövid példában ezt nemsokára meg is mutatom. Előtte azonban nézzünk meg két híres-hirhedt középkori találmányt.

 

 Leonardo egy nagyra becsült, már-már túlidézett feltaláló volt. Ötlete szerint ha víz csurog egy lapátos vízkerékre akkor az képes meghajtani egy csavaros vízemelőt, amely visszaemeli a lecsurgó vizet a felső tartályba. Sajnos a lapátkerék nem ad le annyi energiát, ami a víz visszaemeléséhez szükséges, és nem csak azért nem, mert vannak surlódási és visszacsurgási veszteségek. A lineáris folyamatoknak nincs esélye energiát termelni.

 

 Orffyreus középkori feltaláló mechanikus örökmozgója számos tanú szerint igenis működött. Sok ellenfeltaláló és szkeptikus ezt nem tűrvén a gépét időnként tönkretették, és Orffyreusnak új gépet kellett építenie. Állítólag a találmány azon bukott meg, hogy Orffyreus túlságosan rátarti, sőt kapzsi volt. Százezer aranyat kért találmányáért, amit a francia király nem adott meg. Egyébként a berendezés egy nagy forgó kerék, amelyet el kellett indítani, meglökni, de utána napokig tovább forgott. Benne a küllők mentén vasgolyók gurultak és rugóknak ütköztek. A működését leginkább egy idomtalan nagy ládából kihallatszó puffogás és csattogás jellemezte. Nem zárható ki, hogy valóban örökmozgó volt ez, hiszen belül gyorsuló mozgások jellemezték. Számomra azonban mégsem tűnik a szerkezet életképesnek, márcsak azért sem, mert azóta, is sokan megpróbálták leutánozni, ámde sikertelenül.

 

Jómagam három elgondolással kívánok beszállni az örökmozgó-fejlesztés izgalmas témakörébe. A dolog úgy áll, hogy a Természetben mégiscsak vannak sikeres örökmozgók. Itt van például a levegő. A levegőmolekulák cikáznak, ütköznek, valamint eszeveszetten pörögnek. Ez a mozgás az un. Hőmozgás, örök, (örökmozgás), hiszen mindaddig tart, amíg a hőmérséklet le nem esik 0 kelvin fokra, azaz -273 celsius fokra. Itt a molekulák lefagynak, leállnak. A levegő a környezete felé apró ütközésekkel energiát visz át, továbbá mint elektromosan töltött részecske a mozgással, és a pörgéssel energiát szór szét infravörös sugárzás formájában. Ha ezt az energiát a környezetétől nem kapja vissza valamilyen formában, akkor a szóban forgó levegőmennyiség egyre jobban lehűl, mozgását elveszti. Ettől azonban jelenleg nem kell félnünk, mert a Nap jó pár milliárd évig még melegen tartja Földünk felszínét, és ezzel együtt a felszínt burkoló 100 km vastagságúnak tekintett légkört. Ha mindezt összevetjük az emberiség várható élettartamával, akkor bátran kimondhatjuk azt, hogy a levegő izgő- mozgó molekulái, megtestesíti az örökmozgót!

 

 

 

 A tornádó iszonyú nagy energiát hordoz, akár hetekig rombolja a természetet és a városokat, röpteti az autókat és teherautókat. Akinek úgy hozta rossz sorsa, hogy néhány órára belekerül a rombolási sávba, annak számára, ez maga az örökkévalóság. Itt jegyzem meg, hogy egy örökmozgónak nem szükséges örökké mozognia ahhoz, hogy létét elismerjük. Ha a súrlódástól elkopik a csapágya, vagy megszűnnek a szükséges környezeti feltételek, és leáll, attól még tekinthetjük sikeres bemutatónak. A tornádót a túl melegedett tengervíz párolgása és  kicsapódási ciklusa indítja be, de meglehet hogy ez az időjárási energia kiegészül egy rejtőző vákuumenergiával. (Dr. Egely) Mindkét energiaforrás számítása problematikus, nagy a bizonytalansági foka, de talán a közeljövő meghozza az egyértelmű döntést, hogy mitől is van iszonytató ereje a tornádónak.

 Weblap látogatottság számláló:

Mai: 29
Tegnapi: 11
Heti: 40
Havi: 226
Össz.: 49 265

Látogatottság növelés
  |     |     |  
Oldal: Örökmozgó
Óraparadoxon - © 2008 - 2018 - ora-paradoxon.hupont.hu

Az, hogy weboldal ingyen annyit jelent, hogy minden ingyenes és korlátlan: weboldal ingyen.

Adatvédelmi Nyilatkozat

A HuPont.hu ingyen honlap látogatók száma jelen pillanatban:


▲   Laptop 1 Ft-ért? Regisztrálj most! - Vatera.hu
X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »